Juli - 2020
Zo Ma Di Wo Do Vr Za
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ANAC 75 jaar

Wat hierna komt? Vast nog veel meer!

Op 20 januari 1940 schrijft grondlegger Antoon Peters, vader  van de huidige directeuren, zich in bij de Kamer van Koophandel. In het begin is het een boerenbedrijf met handel in granen en kunstmest. Midden jaren vijftig verandert de bedrijfsnaam naar “Het Klaverblad”. Het klavertje vier in het ANAC logo stamt uit die tijd.

Tot midden jaren zestig wordt er driftig gehandeld in granen en worden deze ook zelf verbouwd. Tevens wordt er zand en grond geleverd en in de tijd die over is worden er ook sloopklussen aangenomen. Menig gebouw is gesloopt en in onderdelen mee naar dan nog de Dorpsstraat genomen. Hier werden dan de bruikbare delen weer hergebruikt of verkocht. 

In 1965 worden er voor de boerderij twee pompen geplaatst en vanaf dan wordt er benzine en diesel verkocht. Samenwerking wordt aangegaan met de personeelsvereniging van Philips. Zij zochten een locatie om voordelig brandstof voor hun leden te kunnen kopen. 

ANAC

De naam wordt veranderd in ANAC. Dat  stond voor de vereniging Algemene Nederlandse Automobielen Club, simpelweg afgekort tot ANAC. Sinds midden jaren zestig van de vorige eeuw is “de ANAC” een begrip in Nijmegen en omgeving. 

Het kleine zelfstandige pompstation is even later uitgebreid met een autowerkplaats.

Overname

In 1985, toen de zonen Ton, René en Lex het familiebedrijf overnamen, werden er 11 doe-het-zelf wasboxen gebouwd in een nieuwe hal achter het oude bedrijfspand/woonhuis van de familie Peters. Niet lang daarna, in 1991, onderging het tank- en servicestation een ware metamorfose: een forse uitbreiding tot 20 pompplaatsen, een moderne shop en last but not least een autowasstraat met kettingbaan. Klik hier voor meer informatie!

Al snel bleek de capaciteit van deze wasstraat niet voldoende om de gigantische toeloop aan te kunnen en werden er plannen gemaakt om op een nieuwe locatie pal naast het tankstation een mega-carwash te bouwen. 

ANAC Carwash

Zo werd in oktober 2000 in Nijmegen het grootste en modernste autowascentrum van Nederland gerealiseerd: een dubbele wasstraat van meer dan 100 meter met een capaciteit van ruim 200 auto’s per uur. In 1999 werd bovendien in Arnhem Thijs Autowascentrum aangekocht. Medio 2001 werd ook deze vestiging in Arnhem na een grondige verbouwing heropend, geschoeid op de leest van ANAC Carwash Nijmegen.

ANAC Karting

In de tussentijd, in 1995, waren de gebroeders Peters op het idee gekomen om in de hal achter de wasstraat iets totaal anders te gaan doen. In plaats van de ruimte te verhuren werd er een van de eerste indoor kartbanen van Nederland geopend: de 4.000 vierkante meter raceplezier bleken een schot in de roos, vanaf de eerste dag stonden de liefhebbers in de rij. ANAC Indoor Karting, inmiddels uitgebreid met onder andere indoor paintball, is als adres voor een actief uitje niet meer weg te denken uit Nijmegen en verre omstreken. Klik hier voor meer informatie!

In maart 2002 volgde de opening van de grootste en modernste carwash van België in Antwerpen en in oktober 2002 werd de eerste spade in de grond gestoken voor de verbouwing van Starwash in Nieuwegein; deze vestiging draait sinds begin 2003 op volle toeren. In 2004 is ANAC Carwash aan de Brussellaan in Eindhoven geopend. Op Koninginnedag 2005 was de feestelijke opening van de nieuwe wasstraat in ‘s-Hertogenbosch: op dat moment absoluut de grootste overdekte carwash van Nederland!

Ook in het jaar 2006 staat ANAC niet stil: in januari is autowas In de Bogaard in Rijswijk overgenomen en na een verbouwing van enkele weken sinds april heropend als ANAC Carwash Rijswijk. En op zaterdag 9 september is aan het Spinveld in Breda de achtste ANAC Carwash met een spetterende actie geopend, begin november gevolgd door de tweede Belgische vestiging in Brussel-Anderlecht.

Locatie nummer 10 wordt onverwacht “naast de deur” gevonden. In september 2008 wordt Autowasstraat “De Dolfijn” in Nijmegen ingelijfd. Op de van Rosenburgweg wordt na een grondige verbouwing gewassen volgens het beproefde ANAC-concept.

ANAC Self Storage

Ook in augustus 2008 wordt begonnen met de bouw van een megaproject in Arnhem zuid. Op industrieterrein de Overmaat verrijst in het voorjaar van 2009 een fonkelnieuwe carwash met een kettingbaan van ruim 50 meter, 9 DHZ-wasboxen en 32 stofzuigerplaatsen. Op hetzelfde terrein een onbemand tankstation met 4 pompplaatsen en in het 4 verdiepingen tellende gebouw is ook plaats voor nog een nieuwe tak van sport van ANAC: Self Storage. Hier kunnen particulieren en bedrijven, die behoefte hebben aan extra ruimte zonder gebonden te zijn aan lange contracten of dure aankopen, boxen huren van 3 tot 60 m3. Klik hier voor meer informatie!

2009 is een actief jaar: behalve de vestiging in Arnhem wordt ook in België een derde vestiging van ANAC Carwash geopend: in Borsbeek bij Antwerpen staat aan een van de drukste verkeerswegen van België de grootste overdekte carwash van het land. Meer nog dan in andere vestigingen is hier in de bouw rekening gehouden met milieu en omgeving. Er is zeer veel geïnvesteerd in beheersing van geluid en het terugwinnen van water en warmte. Zo wordt bijvoorbeeld de warmte van motoren van de wasstraat gebruikt om de lucht te verwarmen waarmee de auto’s worden gedroogd.

Bovendien wordt, ook nog in 2009, het pand van een Opel-dealer aan de Kraaivenstraat in Tilburg gekocht. Het zal door bestuurlijke procedures echter nog 2 jaar duren voordat hier de dertiende ANAC-vestiging geopend kan worden. Maar geduld wordt beloond, de lange wachttijd heeft ook gelegenheid gegeven om een geheel nieuw concept in te passen in de ANAC-wasprocedure: na het meest uitgebreide “Polish”-programma kan men er in Tilburg nog voor kiezen de auto in een speciale poetsstraat aan de buitenzijde een extra poetsbeurt te laten geven. De resultaten zijn verbluffend.

ANAC Prepaid Waspas

Buiten de vernieuwing in wastechniek wordt er in Tilburg bovendien gewerkt met een nieuw kassasysteem, waardoor de veelgehoorde wens om te kunnen pinnen eindelijk kan worden vervuld. Prettig voor de klant en prettig voor ANAC. Ook wordt in Tilburg de ANAC Prepaid Waspas geïntroduceerd. Door wastegoed aan te kopen op de Waspas kan men aanzienlijke korting krijgen en er ontstaat bovendien een binding tussen de klant en ANAC Carwash. Dit kassa- en prepaidsysteem draait nu in alle Nederlands vestigingen. Klik hier voor meer informatie!

Ton Peters: “Werken als het moet en genieten als het kan”

Terwijl zakelijk alles voorspoedig verloopt moet er in 2011 toch onverwacht een bijzonder harde klap worden verwerkt. Ton blijkt ongeneeslijk ziek en in augustus van dat jaar wordt, in weerwil van een ongelofelijke dosis optimisme en positieve kracht, de ongelijke strijd keihard in zijn nadeel beslist. 

Ton was degene die zich het meest bezig hield met het administratieve en financiële overzicht. Doorpakken, maar beide voeten stevig op de grond houden. Het is dan voor een groot deel zijn eigen verdienste dat de organisatie van de ANAC groep sterk genoeg blijkt om dit grote gemis op te vangen en door kan gaan met de volgende grote stap in de ontwikkeling. Het is jammer dat Ton de realisatie van dit project niet meer mocht meemaken.

Door de spectaculaire en snelle uitbreidingen van de laatste twee decennia is het hoofdkantoor van de ANAC Groep in Nijmegen uit zijn jasje gegroeid. Bovendien voldoet de shop van het tankstation, inmiddels alweer 20 jaar oud, niet meer aan de eisen van deze tijd. Min of meer gedwongen door de aanleg van een nieuwe rotonde voor de deur en de verwachting dat het verkeersaanbod door de bouw van een nieuwe stadsbrug in 2013 vele malen groter zal worden, worden er  spijkers met koppen geslagen om voorbereid te zijn op de toekomst.

In 2012 zijn daarom in Nijmegen een state-of-the art tankstation, shop met bakery en kantoor gebouwd. De zeer ruimtelijke Nijmeegse nieuwbouw kenmerkt zich door een tot in de puntjes uitgekiende uitstraling:  het belevenisconcept is in de gehele bedrijfsvoering geïntegreerd. Het mocht hipper worden. Uitgangspunt is dat zowel klanten als medewerkers zich prettig voelen bij ANAC. Beleving speelt daarbij een belangrijke rol. Wie de afslag op de nieuwe ANAC-rotonde neemt, ervaart direct overzicht en ‘n geruststellend gevoel. Wie de wasstraat binnenrijdt, blijft zonder aarzeling zitten. Totaal geen benauwende emotie, maar een gevoel van veiligheid en ruimtelijkheid. Het hoge kantoor is al even verrassend. Qua inrichting en akoestiek super. Maar de ‘overall view’ is een ware belevenis. 

De filosofie moet op álle onderdelen kloppen: ook voor de medewerkers draait het om onderbewuste waarneming. Die moet zorgen voor een prettig gevoel tijdens het werk. 

Ook aan het milieu is gedacht. Er is veel aandacht besteed aan isolatie, voor verlichting wordt alleen gebruik gemaakt van energiezuinige led-lampen. Restwarmte van stofzuigmotoren en de watervoorraad van de wasstraat worden hergebruikt voor het verwarmen c.q. koelen van de nieuwbouw.

Rode draad

Nu, terugkijkend op de hele ontwikkeling, is er altijd een rode draad door de jaren heen geweest. Zoeken naar kansen en kijken naar mogelijkheden en alleen dat doen wat ook waar te maken is.

De allernieuwste ontwikkeling is de interieurbaan. Het binnen reinigen en poetsen van auto’s op een lopende band. Wat hierna komt? Vast nog veel meer!